بررسی سیستم عامل iOS

تاریخچه
سیستم عامل آی او اس(iOS) در تاریخ 9 ژانویه سال 2007 در کنفرانس MacWorld معرفی شد و در ماه ژوئن همان سال برای اولین بار در تلفن هوشمند اپل یعنی آیفون(iPhone) قرار گرفت. این سیستم عامل انقلابی در سیستم عامل های کاربردی تلفن های همراه هوشمند بود. این سیستم عامل ابتدا برای آیفون و آیپاد تاچ(iPod Touch) و بعدها برای آیپد(iPad) و اپل تی وی(Apple TV) نیز مورد استفاده قرار گرفت.
اپل برای اینکه بتواند سیستم عامل خود را از خطر دستکاری های بی جا و بی مورد نجات دهد، مجوز استفاده آن را برای استفاده روی سخت افزارهای شخص ثالث نداد.
اپل در ابتدا نام مشخصی را برای سیستم عامل تلفن همراه آیفون مشخص نکرده بود و آن را iPhone runs OS X می نامید. 17 اکتبر 2007، اپل کیت توسعه نرم افزاری با عنوان SDK ارائه داد تا توسعه دهندگان بتوانند برنامه های بومی تحت سیستم عامل iOS خلق کنند. اولین نسخه کیت SDK در تاریخ 6 مارس 2008 ارائه شد و سیستم عامل آیفون نیز نامش تغییر کرد و iPhone OS نامیده شد.
پس از گذشت 2 سال، اپل نام جدید و نهایی سیستم عامل iPhone OS را iOS گذاشت. این نام در پیش در اختیار سیسکو بود که بیش از 10 سال برای سیستم عامل و روترهایش مورد استفاده قرار می داد اما اپل توانست در دادگاه مجوز علامت تجاری iOS را از سیسکو بگیرد و به نام خود ثبت کند.

ویژگیهای iOS

سیستم عامل iOS به خاطر ویژگیهای منحصر به فردش، محبوبیت بسیاری در میان کاربران دارد. این سیستم عامل بر پایه رابط کاربری مستقیم(Concept of Direct Manipulation) یعنی چند لمسی بودن و استفاده کردن ار حرکات دست و انگشتان طراحی شده است. iOS از ژیروسکوپ داخلی دیوایسهای اپل پشتیبانی می کند و به حرکات دست اعم از تغییر جهت در 3 بعد و یا تکان دادن دست عکس العمل نشان می دهد.
سیستم عامل iOS دارای 4 قسمت مجزا می باشد که عبارتند از: لایه اصلی که هسته سیستم عامل است، دیگری لایه خدمات، لایه رسانه ها و لایه رویی که لایه لمسی می باشد.
دیگر ویژگیهای اصلی سیستم عامل iOS به ترتیب زیر می باشند که هر کدام را جداگانه بررسی خواهیم کرد.


صفحه اصلی(Home Screen)
سیستم عامل iOS دارای صفحه ای به نام Home Screen یا همان صفحه اصلی است که در آن آیکون تمامی برنامه های نصب شده بر روی دیوایس نمایش داده می شود. همچنین در پایین صفحه اصلی، بخشی به نام Dock یا بارانداز وجود دارد که کاربر می تواند بدون خروج از برنامه ای، به برنامه دیگر برود. برای ظاهر شدن Home Screen کافی است که دکمه فیزیکی موجود بر روی دیوایس که Home نام دارد، فشرده شود. صفحه دیگری در iOS 3 به بعد نیز اضافه شده که Spotlight Search نام دارد. این صفحه در سمت چپ صفحه اصلی وجود دارد و به کاربران این امکان را می دهد تا بتوانند میان برنامه ها، ایمیل ها، یادداشت ها، دفترچه تلفن و ... به جستجو بپردازند.

پوشه ها(Folders)
سیستم ساخت پوشه با iOS 4 معرفی گردید که بسیار ساده و کار آمد است. برای ساخت پوشه کافی است آیکون ها را در حالت Jiggle Mode قرار داد و آیکونی را بر سر آیکونی دیگر کشاند تا پوشه ساخته شود. در آیفون و آیپاد می توان در یک فولدر 12 برنامه قرار داد و در آیپد هم تا 20 برنامه ظرفیت وجود دارد.

گزینش برنامه های کاربردی(Switching Applications)
برای ظاهر شدن Dock جهت گزینش برنامه های کاربردی به کمک دو بار فشار دادن دکمه Home این امکان فراهم می شود تا کاربر بتواند برنامه هایی که به آنها نیاز ندارد و در حال اجرا هستند، ببندد و همچنین کنترل موزیک، صدا، نور صفحه و قفل کردن چرخش صفحه را در دست گیرد.

مرکز هشدار سیستم عامل(Notification Center)
این مرکز که در iOS 5 به طور کامل و بدون نقص ارائه شد که وظیفه آن نمایش اطلاعیه هایی بود که از ایمیل، پیام کوتاه، برنامه ها و... برای کاربر ارسال می شد. با کشیدن انگشت از بالای صفحه اصلی به سمت پایین، مرکز هشدار سیستم عامل نمایش داده می شود و در صورت لمس کردن یکی از اطلاعیه ها، کاربر به همان بخشی هدایت می شوید که اطلاعیه از آن صادر گردیده است.

عملیات چند کاره(Multi Tasking)
اپل پیش از اینکه iOS 4 را عرضه کند، ویژگی مولتی تسکینگ را بسیار محدود در اختیار کاربر قرار داده بود اما پس از ارائه iOS 4 این امکان کامل گردید و بدون نقص در اختیار کاربر قرار گرفت. هم اکنون کاربران به کمک خاصیت Multi Tasking سیستم عامل iOS می توانند تا 7 برنامه را در پس زمینه سیستم خود پشتیبانی کنند.

مرکز بازی(Game Center)
مرکز بازی که با نام Game Center در صفحه اصلی دیوایس وجود دارد، در ابتدا توسط اپل معرفی گردید. این بخش به کاربران این امکان را می دهد تا با دوستان خود و به کمک Match Making بازی های چند نفره تحت اینترنت انجام دهند و امتیازات خود را در Leader Board با دوستان خود به اشتراک بگذارند.

بیمه البرز شرکت رنگسازی ایران شرکت اطلس خودرو شرکت فولاد یزد دانشکده علوم پزشکی